اهمیت طراحی فضای سبز


طراحی فضای سبز برای فراهم کردن پوشش گیاهی سبز با توجه به محدودیت مکانی در شهرها اهمیت ویژه ای دارد. همه افراد برای گذراندن ایام تعطیلات و اوقات فراغت خود بیش از هر مکان دیگر فضای سبز با پوشش گیاهی از گل ها و درختان را انتخاب می کنند. بنابراین طراحی فضای سبز در محیط های شهری و سایر مکان های نظیر آن مزایای زیادی دارد. البته با افزایش روز افزون جمعیت و روی آوردن افراد به زندگی شهرنشینی، طراحی فضای سبز در شهرها از اهمیت زیادی برخوردار است. آلودگی هوا در محیط های شهری موجب بروز امراض قلبی و سایر بیماری های مزمن در افراد می شود که برای رفع چنین مشکل و کم کردن آلودگی هوا در این مناطق بهتر است فضای سبز طبق اصول و قواعد خود پیاده سازی شود تا هر چه بهتر سلامت و رفاه اجتماعی را برای تک تک افراد فراهم کند. در ادامه به اهمیت طراحی فضای سبز و مزیت های آن خواهیم پرداخت.


طراحی فضای سبز


طراحی فضای سبز در حقیقت بخش مهمی از طراحی معماری است که در آن مناظر طبیعی از گیاهان و آب در ساختمان ها و ویلاها با هم ادغام می شود. البته یکی از اهداف مهم طراحی فضای سبز ایجاد جلوه بهتر و زیباتر در ساختمان یا ویلا می شود که از طرفی موجب ارتباط بین انسان و محیط اطراف آن می شود. البته با توجه به روی آوردن افراد به زندگی آپارتمان نشینی طراحی فضای سبز تنها مربوط به ویلا نیست بلکه در تراس، بالکن ها، فضای پشت بام و همچنین باغچه های آپارتمان می توان به زیبایی فضای سبز را پیاده سازی کرد.

عوامل موثر در طراحی فضای سبز


قبل از طراحی فضای سبز در محیط مورد نظر باید شرایط محیطی زمین، آب شناسی و ... مورد ارزیابی قرار گیرد. در واقعی یکی از اهداف اولیه این طراحی حفظ محیط زیست است به همین خاطر باید با استفاده از مواد طبیعی همچون چوب و سنگ در محل پیاده روها و محل استراحت را به وسیله پوشش گیاهی طراحی کرد. گیاهان نقش بسزایی در تولید اکسیژن و جذب آلایندهای موجود در فضا دارند از طرفی پوشش گیاهی سبز موجب افزایش کیفیت هوا می شود با این وجود طراحی فضای سبز در دکوراسیون داخلی اهمیت ویژه ای دارد.

مزایای ایجاد طراحی فضای سبز


مناطق شهری یکی از مهمترین مناطق برای طراحی فضای سبز به حساب می آید در واقع فضای سبز آلودگی هوا را از طرقی جذب آلاینده ها از محیط موجود می گیرد و هوای تمیز و پاکیزه تری را در محیط فراهم می کند. بنابراین هر پوشش گیاهی کوچک و بزرگ موجب افزایش کیفیت هوا در محیط می شود. از طرفی طراحی فضای سبز دارای مزیت های زیادی است که در ادامه به آن می پردازیم.

سلامت روان و تندرستی


فضاهای سبز در مناطق شهری مکانی را برای سلامت روان و همچنین سلامت جسمی فراهم می کند. مطالعات نشان داده اند که دسترسی به فضاهای سبز می تواند به طور قابل توجهی استرس، اضطراب و افسردگی را کاهش دهد.


کاهش مصرف انرژی


پوشش گیاهی سبز بر کیفیت هوا تاثیر زیادی دارند و از طرفی با ایجاد سایه در محل موجب کاهش دما و خنک کننده محیط را به دنبال خواهد داشت که در نهایت موجب کاهش مصرف انرژی می شود. از طرفی مناطق که دارای پوشش گیاهی سرسبز هستند جذابیت بیشتری را در منطقه ایجاد می کنند و مورد توجه بازدیکنندگان و سرمایه گذاران زیادی قرار می گیرد.

تفریح و رفاه


به طور یقین عنصر اصلی تفریح و گردش در محیط، فضای سبز است که کیفیت زندگی ساکنین اطراف منطقه را تحت تاثیر خود قرار می دهد. اغلب مناطق سرسبز با پوشش گیاهی همیشه به عنوان بهترین منطقه برای سپری کردن اوقات فراغت است. با ماندن در فضای سبز احساس خشونت و پرخاشگری از ذهن پر مشغله دور خواهد و روحیه آدمی تقویت خواهد شد. بر کسی پوشیده نیست که ورزش برای سلامتی مفید است البته در شهرها، پارک ها و فضاهای سبز مناطقی را فراهم می کنند که مردم بتوانند با خیال راحت ورزش کنند. در حال حاضر بسیاری از پارک ها شامل مجموعه ای از تجهیزات ورزشی رایگان و همچنین مسیرهای پیاده روی و دوچرخه سواری اختصاصی هستند. این مکان ها به بزرگسالان این امکان را می دهد که بدون نیاز به صرف هزینه برای عضویت در باشگاه یا تجهیزات گران قیمت در خانه، ورزش مورد نیاز خود را انجام دهند.

آرامش درونی


فعالیت های روزانه موجب خستگی ذهن و افکار می شود که به دنبال آن استرس و اضطراب را ایجاد می کند بنابراین با قرار گرفتن در فضای سبز به آرامش درونی بالایی دست خواهید یافت که در هیچ مناطقی نمی توانید به چنین آرامش درونی دست پیدا کنید.

جلوگیری از بیماری ها


تحقیقات انجام گرفته بر روی طراحی فضای سبز حاکی از این است که با قرار گرفتن در پوشش گیاهی از گل ها و درختان انسان از بیماری های مختلف به دور خواهد ماند. حملات قلبی ، افسردگی و استرس ناشی از ذهن بیمار و آشفته است که می توان با طراحی فضای سبز و بهره گرفتن از پوشش گیاهی از همه این امراض به دور باشید.

ارتقاء مشارکت اجتماعی


برخی از فعالیتهای جسمانی نظیر دویدن، دوچرخه سواری و کلاس های تناسب اندام در فضای سبز مناطق شهری انجام می گیرد که به نوبه خود همه این فعالیتها موجب سلامت روان و رفاه افراد جامعه و همچنین موجب ارتقاء مشارکت جامعه و روابط اجتماعی می شود. علاوه بر این اهمیت فضای سبز در برنامه ریزی شهری به طور واضح مشخص است و از طرفی بر وضعیت مشاغل و خانه و همچنین ارزش اقتصادی در محیط شهری تاثیر بسزایی دارد. این فعالیتها به صورت دسته جمعی ایجاد می شود که همین امر موجب ایجاد همبستگی و تبادل نظر و در نهایت برقراری ارتباط بین افراد می شود که مشارکت و روابط افراد نیز بدین گونه شکل می گیرد.


نتیجه گیری


طراحی فضای سبز به عنوان بخش مهمی از طراحی معماری این روزها در مکان های مختلف بسیار رایج می باشد. گرما و ترافیک های مناطق شهری از جمله مشکلاتی است که گریبان گیر افرادی است که در شهرها زندگی می کنند و به دنبال آن هزینه های اجتماعی و اقتصادی زیادی را به وجود می آورند. بنابراین بهترین راه برای رفع چنین مشکلاتی، طراحی فضای سبز است که باید به طور جدی مورد توجه قرار گیرد. طراحی فضای سبز دارای مزیت های زیادی است که از همه مهمتر می توان به راحتی و زیبایی و همچنین بالا بردن ارزش ملک اشاره کرد. یکی از اهداف اولیه این طراحی حفظ محیط زیست است به همین خاطر باید با استفاده از مواد طبیعی همچون چوب و سنگ در محل پیاده روها و محل استراحت را به وسیله پوشش گیاهی طراحی کرد. گیاهان نقش بسزایی در تولید اکسیژن و جذب آلایندهای موجود در فضا دارند از طرفی پوشش گیاهی سبز موجب افزایش کیفیت هوا می شود با این وجود طراحی فضای سبز در دکوراسیون داخلی اهمیت ویژه ای دارد.